Ritueelbegeleiding

Liesbeth Stam

Foto: Brenda Beumer

Ritueelbegeleiding

Het is nog vrij nieuw, ritueelbegeleiding. Er gaan steeds meer mensen niet (meer) naar de kerk of hebben minder houvast aan een geloof. Er is echter wel behoefte aan zingeving, betekenis geven, rond maken wat afgerond moet/mag worden. Ritueelbegeleiding voorziet in deze behoefte. Als ritueelbegeleider ondersteun ik de inhoudelijke kant, ik geef vorm aan een ceremonie, samen met jou/jullie.

Ik ben opgeleid als ritueelbegeleider, omdat ik mensen graag steun in wat vaak het aller moeilijkste proces is, een mens loslaten en laten verhuizen naar alleen je hart. Hoe groot of hoe klein het afscheid ook is, ik kan er voor je zijn. Ik steun je met mijn kennis en ervaring en kan het één met het ander verbinden. Het betrekken van een nabestaande met dementie neem ik mee in mijn begeleiding. De families die ik begeleid bij een afscheid komen uit de regio Someren-Helmond-Deurne-Eindhoven-Weert. Ik sta open voor elke levens- en geloofsovertuiging.

Dit kan bij een afscheid door overlijden van een dierbare, maar ook bij een ander soort afscheid, zoals een (echt)scheiding of een verlies van een baan of lichaamsfunctie. Ook bij verhuizing, afscheid nemen van een thuis of emigreren kan een ritueel helpend zijn.

Wil je meer weten over ritueelbegeleiding. Ik ben lid van de Landelijke Beroepsvereniging van Ritueelbegeleiders de LBvR. Op onze site staat het een en ander uitgelegd over ritueelbegeleiding (lbvr.nl). Er is ook een filmpje (2.02 min) waarin je mooi kunt zien wat een ritueelbegeleiding doet. Klik hier voor het filmpje.     

Goed afscheid nemen

Stilstaan bij een overledene is belangrijk. Belangrijk voor je eigen rouwproces, maar ook voor het leven dat jouw dierbare heeft geleefd. Zijn of haar naam mag klinken en het leven wat is geleefd mag erkend, gekend en herkend worden. Een passende afscheidsceremonie, ook al is deze in (heel) kleine kring helpt om het rouwproces goed te beginnen.

Symbool – ritueel

Een afscheidsceremonie met een symbool en/of een ritueel kan je helpen. Op een later moment kun je het symbool of ritueel gebruiken bij een belangrijke datum, zoals een verjaardag. Een voorbeeld van een symbool zouden de klompen van opa kunnen zijn. Deze kun je op de kist leggen en later weer gebruiken als je de as gaat verstrooien of begraven. Een voorbeeld van een ritueel kan zijn de kaarsjes in de vorm van een hart rondom de klompen aansteken.

Een eerste gesprek is kosteloos, omdat ik het belangrijk vind dat we samen een klik hebben.

Wanneer je verdrietig bent, kijk dan opnieuw in je hart en zie dat je huilt om wat je vreugde schonk.

~

Khalil Gibran

~

Copyright 2023 Elke van Genugten

Fotografie: Jessie Beijer

Privacy verklaring

contact

Elke van Genugten

Michelslaan 9

5712 PL Someren

06 16 55 43 63

info@elkevangenugten.nl

Met trots ontworpen door Lijn-B Web Development

Copyright 2023 Elke van Genugten

Fotografie: Jessie Beijer

Privacy verklaring

Met trots ontworpen door Lijn-B Web Development