Afscheidsceremonie

Michella Kuijkhoven

Afscheidsceremonie

Wanneer je afscheid neemt is het fijn om te kunnen koesteren in liefde, zodat er kracht is/komt om los te laten.Ik hou van zingeving, van mensen die in verbinding zijn met hun hart, van woorden die (aan)raken. Uit ervaring weet ik inmiddels dat rituelen kunnen (aan)raken en vandaaruit kunnen helpen. Een afscheidsceremonie is een ritueel. Tijdens een afscheidsceremonie sta je stil bij diegene waar je afscheid van neemt. De hele ceremonie staat in het teken van deze persoon en de relatie die de aanwezigen hadden met hem of haar. Vaak is er muziek en zijn er woorden om het leven van deze persoon te beschrijven. Regelmatig wordt er ook gekozen om foto’s te laten zien van het voorbije leven. Elke afscheidsceremonie is weer anders, althans ik vind dat dat zou moeten zijn, want elke persoon is anders. Een passende, persoonlijke afscheidsceremonie is dan ook uniek voor deze persoon. Ik help je/jullie daar graag bij. Ik begeleid, desgewenst, bij de keuze van de muziek, bij het zoeken en vinden naar woorden. Ik kan samen met jou/jullie een levensverhaal schrijven. Wanneer je afscheid neemt is het fijn om te mogen koesteren in liefde. Het houden van een ceremonie of het vormgeven van een ritueel legt hiervoor een bodem waarop dat kan en mag.

Locatie

De afscheidsceremonie is in de week van de uitvaart het moment waar naartoe geleefd en gewerkt wordt. Naast de begeleiding van de inhoud van de dienst help ik je/jullie ook met de locatie. Waar kan deze ceremonie het beste plaatsvinden, want dit hoeft niet in het crematorium of in de kerk te zijn. Het mag ook thuis of in de kantine waar de overledene zo veel en graag kwam.

Symbool

Naast de locatie en de inhoud van de ceremonie kunnen we eventueel samen kijken naar een passend persoonlijk symbool. De pijp van opa of de regenboog, omdat de persoon zo van kleuren en zingeving hield. Ik hou ervan om voor mensen iets speciaals te doen. Ik geloof in de kracht van een (persoonlijk) symbool. Het geeft diepgang in een ceremonie en een symbool verbindt. Het is als een rode draad. Het brengt beweging en stroming aan in een ceremonie en tegelijkertijd geeft het houvast. Een symbool kan ook daarna een houvast bieden en je helpen.

Foto: Annet Eikelboom

Een ritueel eventueel in combinatie met een symbool kan kracht en inzicht geven om verder te gaan op je pad en misschien weer te vertrouwen. Vertrouwen in de toekomst, in jezelf, in de wereld om je heen.

Ik heb een open blik en heb me altijd geïnteresseerd in andere culturen en geloofsovertuigingen. Ik werk voor alle levensovertuigingen.

Je kunt mij inschakelen ook als je je uitvaartverzekering hebt ingeschakeld. Bij een Dela-verzekering bijvoorbeeld is het meestal zo dat de inhoud van de afscheidsceremonie niet mee is verzekerd. Dela maakt gebruik van externe ritueelbegeleiders. Wel is het fijn als je mij rechtstreeks benadert wanneer je mij graag voor de ceremonie inzet, zodat niet de uitvaartverzekering er tussen zit. Twijfel je wat er wel/niet kan als je een uitvaartverzekering hebt: bel/mail/app me even dan kunnen we er samen even naar kijken.

Liefdevolle woorden zijn als een honingraat,
zoet voor de ziel, en gezond voor het lichaam.
De woorden uit de mond van een mens zijn
als diepe wateren,
de bron van liefde als een kabbelend beekje.
Wat vraagt de Wet anders van jullie,
dan rechtvaardig te handelen en vol mededogen
lief te hebben….

~

De Essenen

~

Copyright 2023 Elke van Genugten

Fotografie: Jessie Beijer

Privacy verklaring

contact

Elke van Genugten

Michelslaan 9

5712 PL Someren

06 16 55 43 63

info@elkevangenugten.nl

Met trots ontworpen door Lijn-B Web Development

Copyright 2023 Elke van Genugten

Fotografie: Jessie Beijer

Privacy verklaring

Met trots ontworpen door Lijn-B Web Development