Over mij

Bij begeleiding van een uitvaart of een ceremonie bij afscheid gaat het niet over mij. Het gaat over die ander, de persoon waar een plechtigheid voor wordt gehouden. Juist het feit dat het niet over mij gaat, maar dat ik mag helpen om deze bijzondere gelegenheid over deze bijzondere mens te laten gaan, dat is wat ik zo mooi vind.

Toch begrijp ik dat het belangrijk is om iets meer over mij en mijn visie te weten, zodat je kunt kijken of ik de juiste persoon ben om te helpen bij de ondersteuning/begeleiding van het afscheid.

Ik ben Elke van Genugten, geboren in 1967 en moeder van een zoon (1998) en een dochter (2000). Ik woon in een kleine leefgemeenschap met o.a. drie generaties op een oude woonboerderij met kippen, poezen en paarden in het buitengebied van Someren-Heide, Noord-Brabant. Deze leefgemeenschap organiseert regelmatig activiteiten over de zingeving van het leven. Daarnaast omschrijven de kernwoorden ‘vanuit het hart’, eenvoud, samen, puur, sociaal, oprecht en biologisch ons in een notendop.

Ik hou ervan om voor mensen iets speciaals te doen. Ik geloof in de kracht van een (persoonlijk) symbool. Het geeft diepgang in een ceremonie en een symbool verbindt. Het is als een rode draad. Een ceremonie is als geheel al een ritueel. Daarbinnen is het aansteken van een kaars ook een ritueel. Het brengt beweging en stroming aan in een ceremonie. Wanneer je afscheid neemt is het fijn om te mogen koesteren in liefde. Het houden van een ceremonie of het vormgeven van een ritueel legt hiervoor een bodem waarop dat kan en mag.

Ik heb een open blik en heb me altijd geïnteresseerd in andere culturen en geloofsovertuigingen. Ik werk voor alle levensovertuigingen.

Vakgerichte opleidingen:
- 2016 Uitvaartbegeleiding - Gaandeweg Uitvaarteducatie (diploma)
- 2017 Spirituele stervensbegeleiding - Marie-Claire vd Bruggen (certificaat)
- 2018 Ritueelbegeleiding - Gaandeweg Uitvaarteducatie (diploma)
- 2019 Dementievriendelijke ritueelbegeleiding - Dementievriendelijke uitvaartzorg (certificaat)

 

Het HART is de enige werkelijkheid.
Het denken is slechts van voorbijgaande aard.
Altijd in het Zelf verblijven, betekent het hart binnengaan.        

(Ramana Maharshi)